Wat is er allemaal mogelijk

Uitvaartinspiratie in tijden van corona:

In deze tijd van Corona-maatregelen lijkt het soms alsof er niets meer mogelijk is. Maar goed afscheid nemen is ook in deze tijd van grote waarde.
De regels in het kort: ieder op 1,5 meter afstand en thuis blijven bij verkoudheidsklachten.

Leden van het NU zoeken altijd naar mogelijkheden, ook nu.

We zetten graag op een rij hoe je – ook in deze tijd – persoonlijk afscheid kunt nemen. Download via de knop de pdf met inspiratie: Wat er allemaal mogelijk is. Nieuwsgierig? Download de pdf of lees hieronder verder.

Keuze uitvaartonderneming

Je bent altijd vrij in de keuze van een uitvaartondernemer. Ook als je verzekerd bent bij een van de grote ondernemingen. De leden van het NU oefenen hun vak uit met passie, gedrevenheid en grote persoonlijke betrokkenheid. Ook in deze tijd komt de uitvaartbegeleider als het even kan nog gewoon op bezoek thuis.

Afscheid nemen

Voor rouwbezoek is soms wat creativiteit nodig om mensen de gelegenheid te geven afscheid te nemen. Misschien is er een tuinhuisje, plek in de garage, of is de huur van een mobiel opbaarhuisje mogelijk. Een plek buitenshuis die toch thuis is.

De (rouw)stoet

Je kunt met de stoet een bepaalde route rijden of varen. Onderweg kunnen mensen een laatste groet brengen, bloemen strooien, zingen. De vlag kan halfstok hangen, de route kan gefilmd worden of er is een fotograaf voor een reportage. Een erehaag wordt niet in elke gemeente toegestaan, de uitvaartbegeleider weet wat er ter plekke mogelijk is.

De afscheidslocatie

Een bijeenkomst is vaak in een kerk of aula van een begraafplaats of crematorium, daar worden de regels vaak strikt toegepast. Er zijn echter veel andere locaties die hun ruimte beschikbaar stellen voor afscheidsbijeenkomsten, bijvoorbeeld een evenementenlocatie of theater. Deze locaties bieden een totaal andere sfeer. Omdat het om een uitvaart gaat, mogen ook daar toch 30 mensen aanwezig zijn. Maar ook een afscheid in de buitenlucht is mogelijk. Misschien kan de uitvaart op meer locaties plaatsvinden en kan je zo een grotere groep mensen de gelegenheid geven erbij te zijn, bijvoorbeeld bij een condoleance, meevaren, een haag.

Er worden ook al drive-in uitvaarten en condoleances gehouden. De auto’s komen dan samen in een grote loods of rijden langs de kist met de overledene.

Op afstand meebeleven en tijdens de bijeenkomst

Een paar ideeën voor mensen die niet aanwezig kunnen zijn:

 • Met de rouwkaart een kaart meesturen om herinneringen op te schrijven en terug te sturen. Eventueel kunnen de herinneringen, (ook die van het online herdenken) worden voorgelezen tijdens het afscheid.
 • Je kunt wat extra’s meesturen zoals een droogbloem, zakje met zaadjes, een foto, wierookstokje.
 • Via live-stream het afscheid bijwonen (tegelijkertijd of na afloop).
 • Een fotoreportage laten maken die later gedeeld kan worden.
 • Gezamenlijke (muziek)afspeellijst maken.
 • Na afloop van de afscheidsbijeenkomst de dvd-, cd-opname, gemaakte foto’s en/of het programmaboekje toesturen.
 • Vragen om op hetzelfde tijdstip thuis een kaars te branden, naar dezelfde muziek te luisteren, geliefde consumpties te drinken/eten.
 • Vragen om een videoboodschap of foto’s.

Op afstand meebeleven en tijdens de bijeenkomst

Tijdens de bijeenkomst:

 • Misschien is een andere indeling van de ruimte mogelijk, bijvoorbeeld de overledene in het midden.
 • Op lege stoelen een bloem (later tot boeket te vormen) of foto’s van degenen die niet aanwezig mogen/kunnen zijn.
 • Vooraf kunnen eventueel alle namen van degenen die eigenlijk zouden komen, geschreven worden op de kist.
 • Ontvangen condoleancekaarten, foto’s, persoonlijke herinneringen die je ontvangen hebt: rondom of bij de overledene plaatsen of gebruiken voor de fotopresentatie.
 • Herinneringen/anekdotes van anderen voorlezen en/of een videoboodschap laten zien.
 • Natuurlijk is het altijd mogelijk dat de nabestaanden kaarsen aansteken, mogelijk ook voor de afwezigen of dat er door een klein gezelschap op de kist wordt geschreven.

Consumpties

Op andere locaties is (beperkte) catering – bijvoorbeeld in buffetvorm – soms mogelijk. Of er wordt een pakketje verzorgd voor ná de uitvaart.

Begraven

Je kunt een rijdende baar begeleiden met vier personen. Iedereen die meeloopt kan zich met elkaar verbinden door middel van een lint of touw. De kist of baar kan door vier of zes mensen uit een gezin op het graf worden geplaatst. In plaats van een afscheidsbijeenkomst op een locatie, kan je een intieme ceremonie bij het graf verzorgen. Natuurlijk is live muziek of ter plekke naar muziek luisteren mogelijk.

Later

 • Er kan later een herdenkingsbijeenkomst worden georganiseerd. Je kunt daar ook gebruik maken van mogelijke foto- of video-opnames van de uitvaart.
 • Je kunt – met meer gasten – een speciaal moment maken van de asverstrooiing of als het grafmonument is geplaatst.

© April 2020