Buitenactiviteit Funerair Café – 20 september 2020

Natuurbegraafplaats ‘De Utrecht’ in Esbeek

 

In zomerkleding liepen we door het bos dat al bezaaid lag met verse dennenappels en -naalden. Verderop langs de uitgebloeide heide, die in augustus zijn paarse hoogtepunt kent. Her en der grafheuvels passerend met verdroogde bloemen, takken, een boomschijf met de naam van de overledene erop.

Met flinke getale waren we (Netwerk Uitvaartvernieuwers) bij elkaar op het Landgoed de Utrecht waar we in twee groepen een rondleiding genoten door Joice Sengers op ‘haar’ natuurbegraafplaats.

Ik kende dit gebied onder de rook van Tilburg te Noord-Brabant en vlakbij de Belgische grens als de omgeving van de Bokkerijders. Vandaag kreeg ik gelukkig heel andere associaties op mijn netvlies gebrand. Wat was het hier veelzijdig ingericht, rustgevend en natuurlijk, met grillige houtwallen, verrassende elementen als grote stenen om op te zitten en paadjes om over te wandelen.

Joice vertelde vol enthousiasme over hoe het natuurgebied veranderingen heeft ondergaan om de flora en fauna te verbeteren. Ze gaf ons inzichten in de keuzes die gemaakt zijn bij het herinrichten van dit stuk landgoed. Wat ik zo kan terughalen:

* Het aanplanten van berkenbomen tussen de naaldbomen is bijvoorbeeld om de verzuurde grond op te heffen;

* De houtwallen zijn gemaakt van de gekapte bomen en hier kunnen dieren en insecten zich in nestelen;

* De flinke stenen bij de theaters zorgen voor schuil- en opwarmplekken voor salamanders;

* De heide die volstaat met grassen krijgt bezoek van een herder met schaapskudde om alles weer op natuurlijke wijze in balans te krijgen;

* De grafheuvels zijn zo hoog, omdat men het extra zand wat overblijft na het begraven niet elders wil opstaan;

* De ecologische pluktuin die langs de rand van een weide staan en in vaasjes bij de ingang worden gezet voor gasten die een dierbare komen bezoeken.

Joyce zit hier geheel op haar plek als directeur en beheerder van deze natuurbegraafplaats. Haar donkere ogen stralen en zijn vol dankbaarheid ook al vertelde ze haar verhaal vast al voor de duizendste keer. Er zijn nog zoveel meer zaken te vermelden dan wat ik hierboven opsomde. Ga zeker zelf eens langs bij natuurbegraafplaats de Utrecht en krijg een persoonlijke rondleiding. Hoor over de vele mogelijkheden van begraven, uitgestrooid of zelfs met je huisdier begraven worden en de eeuwige grafrust.

Noord Brabant is rijk aan verscheidene natuurbegraafplaatsen. De branchegenoten van boven de rivieren klonken haast jaloers op al deze rijkdom aan natuurschoon. Als je hier woont, dan vindt je veel rust, ruimte en natuurpracht. Heel wat anders dan de drukte van de randstad. Er zijn dus werkelijk mensen die hier begraven wensen worden al komen ze van heinde en verre. Al is het maar zodat de familie een reden heeft deze kant op te komen.

Naast de rondleiding (die in twee groepen werd verdeeld) werden er netwerkgesprekken gevoerd en kon men gebruik maken van de vraagkaarten om elkaar op een andere manier te leren kennen.  Het was zeer aangenaam onder het genot van de zon of voor wie het zelfs te warm was onder het tentdoek met een drankje en klein hapje.

Wederom weer een zeer geslaagde en verzorgde middag van ons Netwerk Uitvaartvernieuwers.

Hopelijk vinden we een geschikte binnenplek voor de volgende datum in november. Dan verwachten we zeker geen 24 graden, dus denk nog even met ons mee.

Tot de volgende keer.

Boukje Canaan
Afscheidsfotograaf